RVO, Den Haag | 6th of February 2020
Do you want to get started with your circular innovation outside the Netherlands? This event will help you on your way! In the Week of the Circular Economy (3 to 7 February 2020), Holland Circular Hotspot organizes this meeting in cooperation with the Netherlands Enterprise Agency (RVO.nl) on support for international circular projects. The meeting takes place on Thursday morning February 6, 2020 at RVO in The Hague.
Realizing a circular project is always a challenge, certainly if that project is abroad. There are nevertheless opportunities to find money and support in the Netherlands. OceanCleanup, DyeCoo, Fibersort and more companies talk about their experiences and how they have overcome major hurdles. NLinBusiness, ING, Rijkswaterstaat, NTIO Taiwan and RVO.nl, among others, explain how they can support you.
Register using this form and be sure of your place!
Programma
Hieronder vind je het programma dat we in de komende tijd nog verder zullen aanvullen.
Dagvoorzitter is Guido Braam, Chief C-Creators en lid van de Raad van Advies van HCH.
09.00 Inloop
09.30 Welkom en opening door Tjerk Opmeer, RVO-directeur internationale programma’s
09.35 Hoe ondersteunt de overheid circulaire bedrijven bij internationale expansie? Ronald Wormgoor, International Affairs Ministerie IenW
09.45 Waar zitten circulaire kansen wereldwijd? Highlights door Freek van Eijk, directeur HCH
09.50 1000 rivieren schoon in 5 jaar – hoe doe je dat? The Ocean Cleanup, Carlo Wesseling, Head of Business Development
10.10 Circular financing. Joost van Dun, Circular Economy Lead ING Wholesale Banking
10.25 Bedrijven aan het woord: DyeCoo, Fibersort, Closing the Loop en meer
10.45 PAUZE
11.00 – 11.45 Sessieronde 1
Sessie A Hoe kan een Nederlandse ambassade of consulaat jou helpen?
Guy Wittich van Netherlands Trade and Investment Office (NTIO) Taiwan vertelt het aan de hand van het succesvolle Holland Pavilion bij de Taichung World Flora Expo 2019. Circulaire economie is een van de speerpunten van de Taiwanese overheid en men wil graag leren van Nederland. Dit creëert veel kansen voor Nederlandse circulaire bedrijven en een aantal van hen ging hier al aan de slag, geholpen door NTIO. DyeCoo sluit aan bij de sessie vertelt meer over hun expansie in Azië. Wat zijn de belangrijkste lessen die geleerd zijn en liggen er kansen voor jouw bedrijf?
Sessie B Ben jij al klaar om internationaal te ondernemen?
Bij internationaal zakendoen komt er veel af op je af. Wil jij weten wat een ondernemer allemaal meemaakt? Doe mee met de Export Game van ING en kruip in de huid van een internationaal ondernemer. Dit spel geeft je inzicht in de 4 fasen van internationaal zakendoen, de partijen die je kunnen helpen en je kennisniveau over handelen in het buitenland. Esther Fortman en haar collega’s van de International Business Desk ING staan de spelers bij om zoveel mogelijk kennis op te doen.
Sessie C: Durf jij het aan om te gaan ondernemen in Afrika?
Het West-Afrikaanse land Ghana promoot zichzelf als “Africa for beginners”. Kunststofafval en e-waste staan er volop in de belangstelling. Dat levert kansen op voor Nederlandse exporteurs van goederen, diensten en nieuwe businessmodellen, zeker als ze financiering meebrengen. Maar ondernemen vergt wel een lange adem. Bert Keesman van Metasus deed in 2019 onderzoek naar de marktkansen voor afval en circulaire economie in Ghana en deelt de belangrijkste inzichten. Joost de Kluijver van Closing the Loop vertelt over de koppeling tussen hun circulaire diensten in Europa en hun activiteiten in Afrika.
Foto electronics in Africa ready for controlled processing: copyright Freek van Eijk
11.00 – 11.45 Sessieronde 2
Sessie D Hoe verzilver je kansen in de plastics waardeketen in Indonesië?
Indonesië en Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van circulaire economie, afvalmanagement en klimaatverandering. Indonesië wil het afvalaanbod in 2025 met 30% terugdringen, het verminderen van onnodig gebruik en het stimuleren van hergebruik van plastic zijn een beleidsspeerpunt. Welke (markt)kansen biedt dit voor Nederlandse bedrijven? Hoe gaat de economische missie naar Indonesië (maart 2020) helpen om deze kansen te verzilveren? The Ocean Cleanup en andere bedrijven vertellen het uit eerste hand. De sessie wordt geleid door Elsbeth Roelofs van MVO Nederland.
Sessie E Welke Europese financiering is beschikbaar en hoe bouw je een consortium?
De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. EU programma’s zoals Interreg, Horizon 2020 en het LIFE-programma bieden hiervoor steun zoals financiering. Is het interessant voor jouw onderneming om hier een beroep op te doen? Hoe werkt het? Hoe vorm je een goed consortium met bedrijven en kennisinstellingen voor een aanvraag en welke hulp kun je hierbij krijgen? Esther Veenendaal en Jonneke Leijsten van RVO vertellen hier meer over. Hilde van Duijn van Fibersort deelt haar ervaringen met Interreg.
Sessie F Hoe pak je het aan om succesvol te worden in het buitenland?
NLinBusiness helpt jou als geen ander om groeimarkten buiten Nederland te betreden. In zorgvuldig geselecteerde Cities of Opportunity bouwen zij aan NL Business Hubs, sterke netwerken van Nederlandse ondernemers en lokale dienstverleners. Hoe? Dat vertellen we je graag in onze sessie. Wat komt er op je pad als jij wilt gaan exporteren of zakendoen in het buitenland? Hoe pak je het aan om succesvol te worden in het buitenland? Waar begin je bij het vinden van de juiste organisaties en ondernemers? En vooral; hoe bereid je jezelf goed voor op deze uitdaging? Dirk de Bie begeleidt de sessie samen met bedrijven uit het NLinBusiness netwerk.
12.30 Afsluiting door Freek van Eijk
12.40 Lunch
Foto Vietnam: copyright Freek van Eijk