Engelse complimenten voor Green Deal aanpak

FreekvanEijk News, Uncategorized Leave a Comment

Bron: www.green deals.nl

De eerste internationale Green Deal is een opmaat voor een gezonde en levendige groene economie. Een economie waar recycling voorop staat in plaats van het winnen van nieuwe grondstoffen. De kaders van de North Sea Resources Roundabout (NSRR) bieden daarvoor voldoende aanknopingspunten.

Bij de internationale Green Deal NSRR die begin maart in Brussel werd ondertekend, staan drie thema’s centraal. Door het ondertekenen van de Green Deal willen partijen uit Nederland, Frankrijk, Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk de drempels wegnemen bij de export van non-ferrometalen gewonnen uit bodemas, compost en recycling van PVC. “In de toekomst hoop ik dat meer lidstaten dit type deals zullen sluiten. We willen de hobbels in de regelgeving beslechten. De ondertekening van de North Sea Resources Roundabout is een mooie eerste stap. Maar we kijken ook verder. De wijze waarop we in Nederland in Green Deals samenwerken zie ik als een exportproduct. Binnen de Europese Unie – maar ook daarbuiten – kunnen we veel bereiken als overheden samenwerken met NGO’s en het bedrijfsleven. Daarom nodigen we buurlanden en bedrijven van harte uit om zich aan te sluiten”, vertelt staatssecretaris Sharon Dijksma van met ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Inspelen op de praktijk

De reden dat het Verenigd Koninkrijk de Green Deal aanpak omarmt, is omdat zij het belangrijk vindt met het oog op de toekomstige economie. “We willen een vitale samenleving creëren. Deze Green Deal is echt een stap vooruit. Wat de samenwerking in dit verband uniek maakt is dat het geen theoretisch verhaal is, maar dat de deal echt inspeelt op de praktijk”, vult Rory Stewart, Under Secretary of State at the Department for Environment, Food & Rural Affairs, aan. “Bovendien hebben we gezien hoe goed de Green Deal-coalities werken in Nederland. Maar ook innovatieve ontwikkelingen op het gebied van recycling lenen zich er nu voor om internationaal opgeschaald te worden. Als we de kennis hierover kunnen delen en de wetgeving bijvoorbeeld ten aanzien van het transport van deze vroegere reststromen kunnen vereenvoudigen, kunnen we nog veel meer van elkaar profiteren en is de groene economie geen bureaucratisch begrip meer. De Green Deals zie ik als de voorbode van de toekomstige samenleving.”

Economische insteek

“Koploper op het gebied van afvalmanagement is Vlaanderen”, vult Freek van Eijk van Acceleratio aan. “Maar net als in Nederland lopen zij tegen de schaalgrootte aan bij opwerking van afval en gebruik van secondaire grondstoffen. Dat was voor hen een belangrijke reden om deze Green Deal te ondertekenen. Zo heeft ieder land zijn eigen motivatie om mee te doen. Voor de één is dat meer economisch ingestoken, terwijl anderen duidelijk kijken naar de circulaire ontwikkelingen in eigen land. Frankrijk is erg geïnteresseerd in de mogelijkheden om struviet (teruggewonnen fosfaat) af te zetten en dat is mede een van de beweegredenen om deze Green Deal te ondertekenen. Dat is een hele strategische stroom voor Europa, al ons fosfaat wordt geïmporteerd, en een waar we binnen de North Sea Resources Roundabout zeker ook naar kijken in de nabije toekomst.” – See more at: http://www.greendeals.nl/engelse-complimenten-voor-green-deal-aanpak-2/#sthash.2cWOobkv.dpuf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *