De North Sea Resources Roundabout: Oproep aan bedrijven die innovatief willen investeren in gebruik van secundaire grondstoffen

FreekvanEijk News Leave a Comment

NL en Europa zijn erg afhankelijk van de import van grondstoffen voor de economie. Wereldwijd neemt de druk op grondstoffen steeds meer toe. Nieuwe inzichten leiden ertoe dat de eerste stappen naar een Circulaire Economie worden verkend. Zo biedt een vergroting van de inzet van afval als secondaire grondstof grote kansen voor bedrijven om innovatief te investeren in verdere groene groei. Afval krijgt een (veilig) nieuw leven.
Ketens zijn vaak internationaal en ondernemers geven aan zeker bij grensoverschrijding veel juridische belemmeringen te ervaren met het gebruik van afval.
Nederland zet zich in samen met Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en België voor een grondstoffenrotonde voor het Noordzeegebied (North Sea Resources Roundabout) in te stellen. Hierbij zoeken deze landen naar afstemming in de interpretatie van en toezicht op regelgeving. Het vraagt dus niet om nieuwe regelgeving. Een grotere zekerheid rondom de status van een grondstof en het transport er van leidt tot meer handel en bedrijfszekerheid waardoor er meer innovatieve investeringen in de circulaire economie loskomen. Het concept bouwt voor op een recente e-tool (afval of grondstof toets ontwikkeld met EU Life + fondsen) die is ontwikkeld door Rijkswaterstaat ism de Environmental Agency uit de UK.
Het initiatief is op 2 maart jl gelanceerd door de parlementariër Stientje van Veldhoven tijdens een Circulaire Economie Congres van de Nederlandse Ambassade in London ism de Green Alliance.
Het streven is te komen tot een Internationale Green Deal tijdens het Nederlandse voorzitterschap in 2016. Onze Green Deals zijn een publiek private samenwerkingsvorm die het buitenland met grote belangstelling volgt.
In de North Sea Resources Roundabout Green Deal beogen we voor ca. 10 stromen het hele traject van classificatie, overbrenging en handhaving met de Noordzeelanden te doorlopen en af te stemmen..
Het is langs deze weg dus ook een oproep aan bedrijven die secondaire grondstoffen produceren en afnemen die knelpunten ervaren of verwachten, om dit kenbaar te maken. De Green Deal is bedoeld voor die bedrijven die bij opgeloste knelpunten willen investeren in verdere vergroening door ofwel afval om te zetten in een grondstof of meer secundaire grondstoffen toe te passen in hun productieproces. Om een beetje technisch te worden: natuurlijke kandidaten voor de te onderzoeken stromen zijn o.a. stromen die kans maken te voldoen aan de juridische regels om te kwalificeren als “einde-afval” kandidaat of als “bijproduct”. De kandidaat stromen moeten verder een aantrekkelijk verduurzaming en opschalings-potentieel hebben, handhaafbaar- en fraude bestendig te zijn.
Op 30 juni zal de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Brussel een werksessie organiseren samen met afvalmanagement organisaties en de Permanente Vertegenwoordiging van de andere Noordzeelidstaten.
De ministeries van I&M en EZ hebben het initiatief genomen voor het NSRR in het kader van het programma Ruimte in Regels voor Groene Groei. Dit programma zet zich in innovatieve investeringen te stimuleren door het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Freek van Eijk, freek.vaneijk@acceleratio.eu, +31651080847

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *