MVO Nederland trendrapport 2017

FreekvanEijk News Leave a Comment

bron: http://mvonederland.nl/trendrapport-2017

KANTELPUNTEN BINNEN HANDBEREIK

Merk je ook dat maatschappelijk verantwoord ondernemen volwassen is geworden? In alle branches en sectoren streven bedrijven inmiddels naar klimaatneutraal, circulair en inclusief ondernemen. De ene sector boekt wat sneller vooruitgang dan de andere, maar er zijn weinig ondernemers die nog nooit van duurzaamheid gehoord hebben.

Het MVO Trendrapport 2017 gaat over de grote lijnen, dwars door alle sectoren, thema’s en beroepsgroepen heen. De trends stijgen uit boven ontwikkelingen in specifieke branches of op individuele thema’s. Ze zijn van toepassing op ongeveer het hele Nederlandse bedrijfsleven – dus ook op jou.

Na het lezen van dit Trendrapport weet je wat er op je afkomt en hoe koplopers daarmee omgaan. Elke trend biedt handelingsperspectief en het rapport staat vol goede voorbeelden. Laat je inspireren om nóg duurzamer te ondernemen!

Lees het MVO Trendrapport 2017.


TREND 1: WERELDDOELEN BEPALEN DE OPDRACHT
Bedrijven stellen hun duurzaamheidsdoelstellingen steeds vaker ‘van buiten naar binnen’ op. Met de Sustainable Development Goals en het Klimaatakkoord in Parijs als leidraad bepalen ze hun fair share: het deel dat ze redelijkerwijs zouden moeten bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Lees meer.


TREND 2: ETHIEK IS TERUG
Bedrijven worden in toenemende mate beoordeeld met moreel-ethische argumenten. Alleen financiële (‘we verdienen er lekker aan’) of technische (‘omdat het kan’) argumenten om discutabele bedrijfsactiviteiten te verdedigen, werken niet meer. De maatschappij verwacht van ondernemingen dat ze kleur bekennen: voor welke culturele waarden en ethische normen staan ze? Lees meer.


TREND 3: BURGEMEESTERS TONEN LEF
In de stad gebeurt het. Problemen op het gebied van duurzaamheid manifesteren zich het duidelijkst op lokaal niveau, en tegelijkertijd bruist het er van de duurzame innovatie. Steeds meer stadsbesturen durven de teugels te laten vieren als het gaat om duurzaam ondernemerschap: ze versoepelen tijdelijk de regels om innovatieve bedrijven ruim baan te geven. Lees meer.


TREND 4: PRAATCLUBS ZIJN PASSÉ
Afstemming met stakeholders is een belangrijk onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de hoogtijdagen van vrijblijvende sessies zijn voorbij. In plaats van alleen praten over duurzaamheidsproblemen en -oplossingen, gaan koplopers over tot actie. De vraag is niet meer ‘vindt u klimaat voor ons een belangrijk onderwerp?’, maar ‘als we klimaat allebei zo belangrijk vinden, wat gaan we er dan samen aan doen?’ Lees meer.


TREND 5: DUURZAAMHEID WORDT EEN ONDERWERP BIJ DE KAPPER
Jarenlang werd duurzaamheid afgedaan als linkse hobby. Maar die tijd is voorbij. Verpakt in toegankelijke formats duiken thema’s als energiebesparing en voedselverspilling op in allerlei televisieprogramma’s, op massa-evenementen en andere plekken waar Jan met de pet komt. Nog even en de kapper begint erover. Lees meer.


TREND 6: MINDER SLECHT IS NIET MEER GOED GENOEG
Koplopers willen niet meer alleen schade beperken, maar met hun onderneming de wereld verbeteren. Ze streven niet naar klimaatneutrale gebouwen, maar willen kantoren die energie opwekken. En ze richten zich niet op het verminderen van afval, maar vissen het plastic op uit de oceaan. Kortom: geen halfbakken doekjes voor het bloeden, maar échte oplossingen. Lees meer.


TREND 7: DOMINO-EFFECT GOOIT MARKTEN OM
Na de energiesector is ook in de voedingsindustrie een definitieve omslag naar duurzaamheid gaande. Consumenten accepteren geen misleidende marketing meer en eten steeds minder vlees. Supermarkten breiden hun assortiment duurzame producten uit en er ontstaan talloze initiatieven op het gebied van voedselverspilling. Welke sector is de volgende die ‘om’ gaat? Lees meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *